Tohum Topu Çimlendirme Denemeleri

01 Şubat 2022, Salı 78

ECORDING Çevre Teknolojileri girişim grubu geliştirdikleri ecoDron ile ulaşılması zor ağaçsız alanlara tohum topu atarak alanların ağaçlandırılmasına katkı sağlamayı hedeflemektedirler. Üniversitemiz Orman Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Aydın TÜFEKÇİOĞLU ve Doç. Dr. Aşkın GÖKTÜRK, tohum toplarının arazide ki başarı oranlarını artırmaya yönelik çalışmalarını Ormancılık Uygulama ve Araştırma Merkezimiz sera ve fidanlığında gerçekleştirmektedirler.

Çimlendirme denemelerinde, farklı karışımlar kullanılarak hazırlanan tohum topları içerisine yerleştirilen sarıçam, karaçam, kızılçam, sedir ve ladin tohumlarının çimlenme oranlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma sonucunda her bir türde en yüksek çimlenme oranını veren tohum topu karışımı belirlenecektir. Tespit edilen bu karışım kullanılarak hazırlanan tohum toplarının  İnsansız Hava Araçlarıyla ağaçsız alanlara atılması, başarı oranlarının artırılmasına katkı sağlanacaktır.